För ett par dagar sedan öppnades för första gången Västtrafiks nya pendeltågsstation vid Gamlestadstorget i Göteborg. Den gamla gång- och cykeltunneln har varit avstängd i två, tre, fyra år (jag har faktiskt glömt hur länge). Nu har tunneln under järnvägen öppnats igen - i en ny skepnad. Tunneln används även för att komma upp till pendeltågen.
I filmen svänger jag in på Waterloogatan från Slakthusgatan, och cyklar därefter in i tunneln till Gamlestadstorget. Se linje på karta här. Även om det inte framgick tydligt, så fick jag uppfattningen att tunneln inte längre är till för cyklister, bland annat i och med serpentinnedfarten (som snarare verkar vara till för barnvagnsförare och rullstolsburna) samt att tunneln används för att komma åt pendeltågsstationen. Det byggs dock ytterligare en tunnel under järnvägen runt 200 meter närmare stan vid pendeltågsstationens södra entré. Den tunneln kommer bland annat att utgöra en koppling för huvudcykelstråket från Gamlestaden mot Centrum och Hisingen. Se sidan 41 i planbeskrivningen för Gamlestadstorget. Att den norra tunneln enbart är en gångtunnel, verkar bekräftas i första stycket på sidan 5.
Yimby Gbg skrev om byggplanerna kring Gamlestadstorget i veckan: Lysande plan för Gamlestan!
TILLGÄNGLIG I HD 1080p
Filmen ovan är min andra film från Gamlestadstorget. Den första filmen, som visar en del av ombyggnationen, kan ses här.